Κατηγοριες

OSB

Το OSB(Oriented Strand Board) είναι μια δομική ξυλοπλάκα που παράγεται από ειδικού τύπου ξυλοτεμαχίδια
συγκολλημένα με ρητίνη, μεγάλης αντοχής σε υγρασία και θερμοκρασία και διαστρωμένα με προσανατολισμένη διάταξη, σε 3 έως 5 στρώσεις, έτσι ώστε τα ξυλοτεμαχίδια κάθε στρώσης να κατευθύνονται κάθετα προς αυτά της επόμενης στρώσης. Ανάλογη αρχή εμφανίζεται και στα αντικολλητά.
‘Strand’ ονομάζεται η 'λωρίδα' ξύλου που κόπηκε κατά την κατεύθυνση των ινών του ξύλου, διαθέτει συγκεκριμένο μικρό πάχος και μήκος τουλάχιστον διπλάσιο του πλάτους του.
Το OSB εμφανίστηκε στην αγορά το 1981 ως ξυλοπλάκα με μεγάλη μηχανική αντοχή για κατασκευές. Οι πολλές στρώσεις ξυλοτεμαχιδίων με κάθετη διάταξη μεταξύ τους και η ευθυγράμμιση των ξυλοτεμαχιδίων των επιφανειακών στρώσεων στο μήκος της ξυλοπλάκας, αυξάνουν τη μηχανική αντοχή και την ελαστικότητα της ξυλοπλάκας.

Για την παραγωγή του OSB ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται στην Ευρώπη κυρίως ξύλο πεύκης σε μορφή κορμών - κορμιδίων και όχι υπολείμματα πριστηρίων και
άλλης κατεργασίας, όπως γίνεται με τις μοριοσανίδες και το MDF.
Προτιμώνται κορμοί ευθυτενείς και με διάμετρο περίπου 35cm.
Για την παραγωγή του OSB στη Β.Αμερική χρησιμοποιείται κυρίως ξυλεία αμερικάνικης λεύκης (poplar) σημύδας, σφενδαμιού και αμερικάνικης πεύκης (yellow pine).
Γενικά η καλή μηχανική αντοχή των ξυλοπλακών OSB και η σχετικά χαμηλή πυκνότητά τους, αποτελούν πλεονέκτημα για χρήση στην επιπλοποιία.
Στις ξυλοπλάκες OSB μπορούν να εφαρμοστούν με την ίδια ευκολία όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα ξύλου, συνδετικά μέσα (βίδες, δίχαλα, κλπ.).
Οι διάφοροι μεταλλικοί σύνδεσμοι προσαρμόζονται με την ίδια επιτυχία που προσαρμόζονται στα αντικολλητά και στο MDF.
Οι ξυλοπλάκες OSB μπορούν να συνδυαστούν στην κατασκευή επίπλων με άλλα προιόντα ξύλου.
Η εταιρεία μας διαθέτει OSB 2 και OSB 3 από τους προμηθευτές  EGGER και KRONOS.

Εφαρμογές
Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές του OSB είναι οι ακόλουθες:
• σανίδωμα στεγών και πάνελς επικάλυψης εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων προακτασκευασμένων κατοικιών και άλλων κτιρίων,
• νεύρωση σε δόκους τύπου Ι,
• βιομηχανική συσκευασία και κουτιά εμπορευμάτων,
• παλέτες,
• διάφορες ξυλουργικές εργασίες
• δομικά μονωτικά πάνελ (εξωτερικές επιφάνειες από OSB πάχους 11mm και εσωτερικός πυρήνας από αφρό),
• σε μέρη επίπλων ταπετσαρίας ( π.χ. Σκελετών καναπέδων, πολυθρόνων, πλατών για καρέκλες, κλπ.) στα οποία απαιτείται σχετικά αυξημένη μηχανική

 

Εξειδικευση Αναζητησης